Localhost Üzerinde Sanal Sunucu Kurulumu

Localhost’ta PHP dosyalarını çalıştırmak için sanal bir sunucu kurmamız gerekiyor.Paket halinde hazırlanan tüm gerekli sistemler Apache+PHP+MySQL+phpMyadmin bir arada bulunuyor.
Size kalansa sadece programı kurmak.

Biz localhost için hazırlanmış EasyPhp Programını kullanacağız.

İlk önce www.easyphp.org adresinden download bölümünden en son sürümü indiriyoruz.

Kurulum aşaması şu şekilde yapılıyor ;

1. Adım:
İndirdiğiniz programı çalıştırın. Karşınıza ilk çıkacak olan küçük bir pencerede kuruluma hoşgeldiniz yazısıdır. Burada “Next” yazan yeri tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

2. Adım:
Bu adımda karşınıza Lisans Anlaşması çıkacaktır. Burada “I accept the agreement” yazan yerin yanındaki kutucuğa tıklayarak (anlaşmayı kabul ediyorsunuz) “Next” yazan yeri tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

3. Adım:
Bu adımda bir bilgi yer alıyor. Bu bilgiyi okuduktan sonra “Next” yazan yeri tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

4. Adım:
Bu adımda programın nereye kurulacağını seçiyorsunuz. Program varsayılan olarak kurulacağı yeri göstermektedir. Siz farklı bir yere kurmak istiyorsanız “Browse…” yazan yeri tıklayarak yeni yeri belirtebilirsiniz. Nereye kurulacağını ayarladıktan sonra “Next” yazan yeri tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

5. Adım:
Bu adımda varsayılan değeri olduğu gibi bırakabilirsiniz. “Next” yazan yeri yıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

6. Adım:
Bu adıma kadar kurulum hazırlandı ve kurma aşamasına gelindi. Burada “Install” yazan yeri tıklayın ve kurmaya başlayın.

7. Adım:
Bu adımda kurulumu tamamladığınızda dair bir yazı çıkacaktır. “View Readme.txt” yazan yerin sol kısmındaki kutucuğu işaretli olarak bırakırsanız işlemi bitirdiğinizde Readme sayfası açılacaktır. Artık “Finish” yaza yeri tıklayarak işlemi bitirebilirsiniz.

8. Adım:
Programı kurduktan sonra kurulan programı çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi bir küçük pencere açılır. Eğer Apache başlatılamıyor diye bir hata alırsanız başka bir server (localhost) kullanmaktasınız. Bu nedenle diğerini kapatmanız gerekmektedir. Başka server kullanmıyorsanız herhangi bir hata almadan programı çalıştırmış olursunuz.

Programın çalışması:
Küçük ekranda bulunan programa ait ikona tıklayarak “Yerel Web” yada kısayol tuşu olan F7 ile tarayıcınızı açabilir ve varolan php dosyalarını görüntüleyebilirsiniz. Aynı şekilde programa ait ikona tıklayarak “Yönetim” kısmından birçok işlemi yapabilirsiniz.

Php dosyalarımı nasıl çalıştırabilirim?

Php dosyalarınızı kurduğunuz programın www klasörünün içine atmanız gerekmektedir. Örneğin;
C:\Program Files\EasyPHP1-8\www\
Eğer klasör olarak attıysanız ve klasörün adı şu şekilde ise: deneme
C:\Program Files\EasyPHP1-8\www\deneme\

http://localhost yazdığınızda ekrana anasayfa gelecektir orada www klasöründe oluşturduğunuz çalışma dosyaları listelenecektir.
Direk gitmek isterseniz http://localhost/deneme şeklinde klasörün adını yazabilirsiniz.

Evet herşey hazır olduğuna göre sunucumuz üzerinde çalışmalara başlayabiliriz.

10 thoughts on “Localhost Üzerinde Sanal Sunucu Kurulumu


  1. Neden Linux dağıtımalrına kurulumu kimse anlatmıyor en son debianda binbir çabanın ardından yabancı kaynakları tarayarak apache, php ve mysql kurdum sonra linuxde yeni oldğum için var/www dizinine yazma izni veremedim :)) yani windowsta zaten bunu hazır uygulamalr ile yapabiliyoruz. Örneğin easyphp ama linux bu işin baba tarafı 🙂 öğrenilmesi gereken bir şey bu tür web uygulamalarında ama hiçbir yerli kaynakta daha göremedim bu konuyu.
    Umarım siz değinirsiniz bu konuya


  2. Linux uzerinde localhost kurulum cok basit’ir.

    Örnegin ubuntu 7.10, terminal’i acip
    Sirasiyla bu komutlari giriyoruz:
    1- sudo apt-get install apache2
    2- sudo apt-get install php5
    3- sudo apt-get install mysql-server-5.0
    4- sudo apt-get install php5-mysql
    5- sudo apt-get install phpmyadmin
    6- sudo chown -R kripteks:users /var/www/

    Anlatim:
    1- apache2 kurulur
    2- php5 kurulur
    3- mysql-server kurulur
    4- php5-mysql iliskisi konfigure edilir
    5- phpmyadmin kurulur
    6- /var/www/ icindeki dosyalari ve alt dosyalara belirledigimiz kullanici’ya full yetki veriyoruz (kripteks:users yerine kullanici:users)


  3. @Kripteks
    Cevap için teşekkürler. Yaklaşık iki hafta önce çözüm yolunu yabancı bir sitede bulabildim. Gerçektende çok daha kolay oldu Windowsta yapmaya çalışırken php.ini ile oyna şunu sil şunu ekle falan burda hiç uğraşmadım direk terminalden komutları verek yukledim biraz chmod ayarları zorladı ama komutuda kafadan attım tuttu 🙂
    sudo chmod 777 /var/www/

    Duyarlılığın için teşekkürler. Bu linux konforunu herkes tatmalı bence özelliklede ubuntuyu.


  4. slm,öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.ben php ye yeni başlayanlardanım sizin söylediğiniz gibi easyphp yi indirip kurdum ancak apache çalışmıyor ve çıkan pencerede yazan şu apache cannot be runned another web server use the web port or port is blocked by firewall,benim kullandığım başka localhost yok ayrıca firewall da kapattım yinede açılmadı,ayrıca ben vista kullanıyorum,bana yardımcı olursanız çok sevinirim,hoşçakalın


  5. ASlında Bana Bir Çok Arkadaş Sunucuma (Dedicadet’ime) Nasıl Kurarım Diye Sormuştu Bakıyorumki Burdada Yok!
    Anlatıyım Çok KIsa
    Putty’den Giriş Yapıyorsunuz
    Sonra bu komutu giriyorsunuz
    yum install httpd*
    ve html kullanabileceginiz bir sistem oluşuyor html mysql php isterseniz
    yum install httpd* mysql* php*
    bu kodu kullanabilirsiniz Teşekkürler
    [.Faruk Pamuk.]


  6. easy php ile zorlanan arkadaşlar, wamp server da kurabilirler, kurulumu gayet basit ve türkçe dil desteğide var, Şahsen ben yerel makinemde wamp server ile denemeler yapıyorum.


  7. Flash ile tasarlanmış olup, test amaçlı localhost da denemek istesek hangi programı önerirsiniz. Hali hazırda flash web site script’i var. Bazı alanları düzenleme (edit) yapıp, kişisel bir web sitesi açmayı dşünüyorum. Ben şunu bilmek, öğrenmek iserim. Flash ile tasarlanmış bir scrip’i kendi kişisel bilgisayarımızda hazır paket olarak sunulan program yardımıyla test etmek ve anlaştığım host firmasından alacağım barındırma hizmeti ile de yayına açmak. İşte localhost programı adı nedir? Localhost da kurulumu ve sunucu üzerinde kurulumu ve ayarları gibi. Uzun süredir arıyorum ve denedim de çokca hata aldım. Eğer bu konu da bir çalışma yaparsanız benim gibi onlarca kişi cevap bulmuş olur.


  8. Konu 8 de başlayıp 2012 den devam ederken 2014 şu son günlerinde bide ben öneri yapayım. Denemeler için kullandığım gayet basit bir program ” usb web server ” adından da anlayacağınız üzere taşınabilir belleklerde de kullanabiliriz. usb’nize atıp çalışmanızı yanınızda taşıya bilirsiniz. Link:
    http://www.usbwebserver.net/en/download.php

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir