Nedir Bu PHP Dedikleri ?

PHP ile tanışmamış bir kişinin ilk soracağı soru galiba bu olsa gerek. Bende bu soruya yanıt olarak aşağıdaki satırları yazdım. Umarım PHP’nin ne olduğunu ve PHP ile işletim sistemi yazılmayacağını anlamış olursunuz.


PHP; Rasmus Lerdorf’un 1990 yılında kendisine ait bir kişisel site yapmak için Perl’den uyarlayarak çıkardığı bir programlama dilidir. PHP’nin ismi Lerdorf tarafından “Personal Home Page” Türkçesiyle “Kişisel Ana Sayfa” olarak adlandırılmıştı. Lerdorf 1995 yılında PHP’yi Perl’den araklama bir dil olmaktan çıkarıp Nesne Yönelimli bir programlama dili haline dönüştürdü. O günden beri PHP açık kaynak olarak yani özgür bir yazılım olarak geliştirilmeye devam ediyor.

Şuanki resmi geliştiricisi olan Zend, PHP’yi kendi yazdığı bir çekirdeğe uyarlayarak “PHP: Hypertext Preprocessor” adı ile gerçekten geniş bir programlama diline dönüştürdü.

PHP ile her türlü ihtiyacınızı karşılayacak web tabanlı programlar ve uygulamalar yazabilirsiniz. Ayrıca PHP’nin yeni bir özelliği ile masaüstü programlarda geliştirilebiliyor. Zaten mantığını anladığınızda neler yapabileceğinizi de anlayacaksınız. O yüzden bu konuyu fazla uzatmıyorum.

PHP, Web sunucusu ile ortak çalışan bir dildir. Yazdığımız komutları sunucuya göndeririz. Sunucu bize komutları çalıştırıp bizim görebileceğimiz görüntüyü yollar. Bu görüntüyü Internet Explorer vb. gibi web tarayıcılarında görürüz. PHP’de yazdığımız kodlar HTML ile ilişkilidir. Ve sunucunun bize gönderdiği görüntünün kaynağında PHP kodları gözükmez.Sadece HTML kodları gözükür. HTML ile PHP birlikte gömülü olarak çalışır. Uygulamalarınızı sunucuya göndermeden önce kendi bilgisayarınızda test edebilme şansınız da vardır. Bunun için bilgisayarınızda sanal bir sunucu oluşturmanız gerekir.

Sunucuyu nasıl kuracağınızı ve nasıl çalıştıracağınızı Localhost Üzerinde Sanal Sunucu Kurulumu dersinde anlattım.
Umarım PHP’nin ne olduğunu ve nereden geldiğini anlamışsınızdır.
Sunucumuzu kurduktan sonra PHP ile uygulama yapmaya başlayacağız.

2 thoughts on “Nedir Bu PHP Dedikleri ?


  1. Merhaba Güray bey, makalenizde phpyi iyi açıklamışsınız, ama makalenin içine geçen localhost kurulumu linki düzgün çalışmamaktadır, yani tıklandığında boş bir sayfaya yönlendirmektedir, localhost kurulumuna ihtiyaç duyan arkadaşların yararlanabilmesi amacıyla linki düzeltirseniz sevinirim, iyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir