Gelişen teknolojiyle birlikte yazılım sektörü de aynı doğrultuda ilerlemektedir. Artık birçok meslek yazılım sayesinde evrilmekte ve ihtiyaçları değişmektedir. Yazılımın bu kadar hayatın her alanına yayılması, insanlarda yazılım öğrenme isteği ve o alanda uzmanlaşma isteği uyandırmaktadır.
Bu alanda kendini geliştiren kişiler, genellikle yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümler okuyarak bu alana kendilerini atmaktadırlar. Yazılımla ilgili hiçbir bölüm okumadan da yazılım alanında gelişmek mümkündür.
En Büyük Kaynak İnternetin Kendisidir
Yazılım öğrenme konusunda en büyük kaynak internettir. İnternet sayesinde birçok programlama dili rahatlıkla ve ücretsiz bir şekilde öğrenilebilir. Bunun yanında dünyaca tanınmış üniversitelerin de derslerine ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir ve yazılım alanında bilgi edinmek için bu dersler takip edilebilir. Bunun yanına w3schools, codecademy, khanacademy, coursera gibi kaynaklardan birçok alanda kişi kendini eğitebilir.
Bu alanda kendini geliştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken nokta İngilizce bilmektir. Yazılım alanındaki kaynakların en güncel olanları ve en fazla sayıda olanları İngilzice kaynaklardır. Bu yüzden eğer yazılım öğrenecek kişi iyi İngilizce biliyorsa, kaynakları birinci elden takip edebilir ve bilgisini her zaman güncel tutabilir. Bu sayede rahatlıkla bu alanda kendini geliştirmek mümkündür.
Yazılım alanına girmeden önce, insanın kendisine bir yol çizmesi gerekir. Yazılım öğrenecek kişi internet sitesi veya mobil uygulama yapabilir veya kendisini bilgisayar bilimlerinin diğer birçok alanında geliştirebilir. Ancak bilgisayar biliminin diğer alanlarında çalışmak için genellikle o alanda üniversite eğitimi almak daha iyi olacaktır. Her ne kadar diğer türlü de kendini geliştirmek mümkün olsa da, biraz zorlu bir süreçtir. Bunun yerine internet veya mobil programlama, daha kolay öğrenilebilecek bir yoldur.
Bu alanda bir bölüm okumadan da eğer kişi kendini geliştirmişse iş bulabilmektedir. Bir yazılım şirketinde işe alımlarda diplomaya bakılmaktadır ancak en önemli nokta, işe alınacak kişinin yaptığı projelerdir. Bu yüzden kişi kendi kendini geliştirirse rahatlıkla iş bulabilmektedir.
Üretmek Gelişmektir
Bu alanda kendini geliştirmek isteyenlerin yapması gereken, üretmektir. Yani bir işe başvururken 10 programlama dili bilip de hiçbir şey yapmamış birine karşılık, 1 programlama diliyle çok yararlı işler yapmış biri daha değerlidir. Yazılım alanında çok bilmek bir dereceye kadar önemlidir ama bildiklerini kullanabilmek ve kullanmış olmak daha önemlidir.
Türkiye’de yazılım alanında diplomasız iş bulmak, yurt dışına göre daha zordur. Ülkemizde diplomaya önem verilmektedir ancak iş bulmak imkansız değildir. Diplomasız olarak bir alanda çalışmak her ne kadar mümkün olsa da, o alanda yükselmek bir o kadar da zordur.
Eğer bu alanda bir üniversite okumadan bir kişi kendini geliştirdiyse, birileri için çalışmak yerine daha çok kendisi proje üretmelidir ve bu projelerden para kazanmalıdır. Eğer yurt dışında çalışma imkanı varsa, Türkiye’dekine göre başkaları için çalışmanın getirisi daha çok olacaktır. İyi bir projeye sahip olunduğunda ise yurt dışında onu geliştirmek daha da yararlıdır.
Yazılım Alanında Her Zaman Kaliteli Elemana İhtiyaç Olacaktır
Yazılım alanında iş bulmak, yazılım sektörüne karşı artan ihtiyaç doğrultusunda kolaylaşmaktadır. Her zaman kaliteli elemanlara ihtiyaç vardır ve herhangi bir üniversite eğitimi almamış kişilerin dikkat etmesi gereken nokta, kendini geliştirmeye daha çok çabalamaktır ve ortaya bir ürün çıkarmaktır. Bu alanda işe alımlarda öncelik verilen kişiler; üniversitede ilgili bölümlerde okumuş olup projeler yapmış olan, sonra okusa da okumasa da fark etmeyen ve bu alanda projeler yapmış olan ve en son da hiçbir şey yapmayıp bu alanla ilgili bir bölümde okumuş olanlardır.