Formlar yoluyla birçok işlemi gerçekleştirebiliriz. Örnek olarak en basitinden bir iletişim formuna yazdığımız bilgileri mailimize gönderebiliyoruz.
Çekeceğimiz bilgiler <form></form> tagları arasına yazılır. Yardımcı elemanlar olarak action=”sayfa ismi” (form yolu ile gönderilen bilgilerin işleneceği sayfa) method=”yöntem” (dosya gönderilirken kullanılacak yöntem) kullanılır. Göndermek için form alanında oluşturduğumuz submit butonuna tıklamamız gerekir.
Üç çeşit form gönderme yöntemi vardır.
1-GET:
GET yolu ile gönderdiğimiz bilgiler tarayıcıda url olarak gözükür. adi=Güray&soyad=Süerdem gibi.GET’i tarayıca kullanılması gereken string bir değişken tanımlamak için kullanıcağız çouğunlukla.
2-POST:
GET ile gönderdiğimiz gibi POST ilede gönderme yapabiliriz. Normal bir form kullandığımda genellikle POST yöntemi ile gönderiyorum. Aradaki fark ise GET ile gönderdiğin veri sunucunun ayarları ile sınırlıdır. Oysa POST yönteminde ise sabit diskin alanı ile sınırlıdır buda sınırsız anlamına geliyor. Ayrıca POST ile gönderilen veriler GET ile gönderilenlerden daha güvenli bir şekilde sunucuya teslim edilir.
3-REQUEST:
REQUEST ise hem GET hemde POST ile çekilen bilgileri işleyebilir. Örneğin yöntemini bilmediğiniz bir veriyi direk REQUEST ile çekebilirsiniz. Örnek bir form:
index.php dosyamız;
<form action="sayfa.php" method="POST"> Adı : <input type="text" name="adi"><br> Soyadı : <input type="text" name="soyadi"><br> <input type="submit" value="Gönder"> </form>
Şimdi formdan gelen bilgileri çekip ekrana yazdırıcaz.
sayfa.php dosyamız;
<?php $adi = $_POST["adi"]; $soyadi = $_POST["soyadi"]; echo "Adı : ". $adi ."<br>"; echo "Soyadı : ". $soyadi; ?>
Gördüğünüz gibi POST yöntemi ile gönderdiğimiz bilgiyi $_POST değişkeni ile çekiyoruz ve [“”] içine form alanındaki name=”” içine yazdığımız bilgiyi yazıyoruz. En son <input type=”submit” value=”Gönder”> ile bir buton oluşturup ona tıklayınca veriyi gönderiyoruz. Tıkladıktan sonra açılacak sayfada çıkacak yazı:
Adı : Güray
Soyadı : Süerdem
Formlar ile bunlarla sınırlı değilsiniz.
Örneğin bir üye kayıt formu vs. her türlü bilgiyi çekmek için kullanabilirsiniz.
Uygulama dosyasını http://www.guraysuerdem.com/dosya/form.rar adresinden indirebilirsiniz.
extract($_POST); şeklinde kullanarak tüm form değişkenlerini atama yapmadanda kullanabiliriz. Yerel makinenizde veya küçük çaplı uygulamalarınızda kullanabilirsiniz. Fakat geniş projelerde pek tercih edilmemelidir.
En basitinden birşeyler yaparken kolay yoldan gitmeyi istediğinizde iş görür.
sistemimde xamp kurulu ve php script çalışıyor ancak bu ya da her hangi bir; get | post işlemini yapamıyorum… acaba sorun ne olabilir? teşekkürler 🙂
Sorun herşey olabilir (: kaldırıp tekrar kurmayı denedinizmi ?
of of neler denemedik ki, herşeyi denetliyoruz deniyoruz ama maalesef olmuyor 🙁 demek ki herşeyi denetlemiyoruz, eğer bir kaç öneriniz varsa müteşekkir olurum… 🙂
Xampp kullanmak zorunda değilsen burada belirttiğim easyphp’yi kullanmanı öneririm.
@emrah
bende xammp kulanıyorum hiç böyle bişey başıma gelmedi ama belki Post ve get işlemleri aktif değildir :S
Flood olcak özür dilerim ama index dosyasınd bi hata var
Parse error: syntax error, unexpected ‘<‘ in /home/coderod/public_html/test/index.php on line 3
Merhabalar,
Uygulama dosyasını deneyerek yapmalısınız buradan kod kısmındaki kodları kopyaladığınız zaman tırnak işareti farklı oluyor yani burdaki ” ‘ tırnak işaretlerini kabul etmiyor.Kolay gelsin.
Tmm tşkler. farkına vardım ama mesajımı editleyemdiğim için böylece kaldı.
Merhaba, öncelikle dersler icin cok tesekkür ederim. Türkce kaynagin zor bulundugu bir ortamda siteniz ve dersleriniz cidden ögrenmede cok yardimci oluyor.
Lakin anliyamadigim mevzu:
Ortada bir index.php dosyasi ve sayfa.php dosyasi var.
Peki neden ilk önce index.php calisiyor. Cünkü ayni dizinde kopyali benim baska temel php dosylarim vardi.”Hello World” icerikli basit seyler. Ama otamatikmen index.php acildi. Mesela ben ilk önce index.php degilde giris dosyasi acilmasini istesem bunu nasil yapacaktim. Buradaki mantigi biraz daha izah edebilirseniz sevinirim
Simdiden Tesekkürler
Merhaba Adil Bey Bunu Sunucunuzun (htdocs)kök dizininde; .htaccess dosyasındaki Veya
Apache deki http.conf dosyasındaki küçük bir düzenleme ile yapacaksınız
Örneğin Anasayfayı değiştirmek ve sayfaniz.php yapmak için
“Directoryindex sayfaniz.php” satırını ekleyin
Gayet güzel eğitim inşallah php sonuna kadar ulaşırım atlamadan gitmeye özen gösteriyorum ve kısa sürede sizlere site yazıp paylaşacağım. Guraysuerdem.com sayesinde..
Form içindeki, iki text alanına giren sayıyının çarpımını, buton eklemeden, yazdırabiliyormuyuz?
js ile evet